2015. október 24., szombat

Kritika #16

Sziasztok!
Egy villám kritikával jelentkezem. Hogy miért villám kritika? Nagyon egyszerű, hiszen még csak a prológus van fent a blogon, így villámgyorsan el tudtam olvasni. :) Ebből következik, hogy nem lesz túl hosszú ez a bejegyzésem, hiszen fölöslegesen nem akarok rizsázni. 




Kinézet, avagy első benyomás:
Nekem nagyon tetszik a fejléced, na meg az egész designod. Tetszenek a színválasztásaid, hiszen a sötét színek mennek a történetedhez, és ez a barnás (?) szín pedig feldobja az egészet. Az egyetlen dolog, amibe beleköthetnék, az a jobb oldali nagy, üres rész, de egyébként tényleg jól mutat az egész oldal, főleg, hogy nem a megszokott téglalap alakú a fejléced, és én imádom az ilyeneket.
A modulsávod jó, bár az Archívumot nyugodtan kiveheted, hiszen van Fejezetek menüpontod, így az teljesen fölösleges. Annyit még megjegyeznék, hogy kíváncsiságom határtalan volt, amikor megláttam a Média menüpontot. Mit takarhat? Hát, szerintem ez egy nagyon jó megoldása lett annak, hogy zenéket pakolássz ki, amik akár hozzád, akár a sztorihoz is illenek.
4,5/5

Cím:
Ezen gondolkoztam egy darabig. Első sorban dicséret érte, amiért magyar címet választottál, és nem angolt, de nem tudom. Lehet, hogy jobban hangzott volna úgy, hogy Egy bérgyilkossal összezárva, de végül is így is jó. A lényeg benne van.
2,5/3


Fülszöveg:
Hosszú. Túl hosszú. Ide röviden, tömören kellene leírnod, hogy mire számítsunk, miközben felkelted a kíváncsiságunkat, Te viszont leírod a sztori elejét röviden, így nem biztos, hogy annyira érdekes lesz olvasni az első pár fejezetedet, hiszen nagyjából tudja az olvasó, hogy mire is számíthat. Javaslom, hogy gondold át, hogy így hagyod-e. Ne mondj el ennyi mindent! Keltsd fel az érdeklődését az ide tévedőnek, de ne árulj el mindent előre! Az viszont jó, hogy sorkizárttal írtad ezt a kis bejegyzést, hiszen így a szép, rendezett képe megmaradt a blogodnak.
1/3

Prológus:
Mivel a történet pont nálad kimarad, így a prológust vesézem ki kicsit jobban, ha nem gond. (Bár elvileg ezt szeretted volna.)
A stílusod nagyon tetszik. Egyszerű, de nagyszerű ez a bejegyzésed. Nem viszed túlzásba az érzelgősséget, ami úgy gondolom, hogy egy ilyen típusú történethez passzol, de mégis megtudjuk, hogy mi vezetett ehhez a lépéshez, valamint valljuk be, egy túlságosan érzelgős karaktert nem tudnék ebbe a szerepbe elképzelni.
Van néhány hibád, de nem veszélyesek.
"Az ember általában kétféle lakóhelyet különböztet meg: az első az a lakás, amelyben az ott lakó minden nap alszik, főz, eszik, iszik, mulat, de ha nincs ott más, csak ő, akkor egyedül érzi magát, honvágya van az a ház után, amelyben a közelebbi rokonai, barátai, egyéb ismerősei élnek, akikkel van közös témája, s megvan közöttük az a bizonyos szikra, amely által fellobban a családias hangulat forró tüze." A pirossal kiemelt rész számomra furcsa. Próbáld meg úgy elolvasni ezt a mondatot, hogy oda ezt illeszted: az után a ház után
"Fogalmam sincs, mindenesetre jöhetne már, mert teljesen elvesztettem a reményt minden iránt, s attól tartok, hogy itt fogok megrohadni ennek a koszos, sáros, pocsolyás sánc szélén." Itt inkább a "sáncnak a szélén." lenne a helyes megfogalmazás.
"Kínlódások kínlódásokat követett, különböző testrészeimet majd' minden nap kötözni és ápolni kellett." Számomra ez is elég szokatlanul hangzik. "Szenvedés szenvedést", vagy "Kínt kín" az, ami jobban illene ide szerintem. Ez persze csak az én véleményem, de próbáld ki ezeket, és tégy belátásod szerint.
Alapjáraton viszont szépen felvezettél egy kiinduló helyzetet, most már csak az lesz a kérdés, hogy mit hozol ki belőle. Sok sikert hozzá!
2,5/3


Helyesírás:
Nincs igazán gond a helyesírásoddal. Szépen használod a vesszőket, a szóközöket, vagyis jól tagolod a szöveget. Egyetlen egy dolog szúrt szemet. A "de" szócska használata. Általában ez elé vesszőt teszünk, és folytatjuk a mondatot, Te viszont nem így jársz el. Többször is előfordul, hogy ponttal lezárod az előző mondatot, és így kezded az újat. Ez nem csak helyesírásilag nem igazán jó, de ha sok ilyet csinálsz, szétszabdalhatod vele a szöveget. Sok lesz a tőmondatod, ami könnyen darabossá teheti az írásodat. Kiemelek egy példát, hogy lásd, mire gondolok.
"Ez mind szép és jó. De csak most jön a feketeleves."
Helyesen: "Ez mind szép és jó, de csak most jön a feketeleves."
Mást nem találtam, úgyhogy gratulálok!

4,5/5

Összegezve:  Egy igazán szép kivitelű oldal tulajdonosa vagy. A sztori jónak ígérkezik, bár túl sokat még nem láttam belőle, de a prológus igazán jól sikerült! További jó írást!

15/19
Ez a kritika nem bántó, hanem segítő szándékkal íródott! Remélem nem sértettelek meg vele! 
Köszönöm szépen a bizalmadat!
 
Puszi: Klau

3 megjegyzés:

  1. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  2. Kedves Klau!
    Nagyon szépen köszönöm a gyors kritikát! Őszintén, nem is gondoltam volna, hogy ilyen hamar választ is fogok majd kapni!
    Köszönöm a tanácsokat, s megpróbálok mindegyiken javitani/változtatni!
    Még egyszer nagyon szépen köszönöm, igazán sokat segitettél! :3
    Ciara ××

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!
      Szerencséd volt, mert volt hangulatom, így gyorsan megírtam, főleg így, hogy még tetszett is az írásod!. :) Örülök, ha tudtam segíteni! :)
      Puszi: Klau

      Törlés