2015. szeptember 28., hétfő

Kritika #12

Sziasztok!
Egy újabb kritika! Ezzel gyorsan készen lettem, hiszen még csak az első fejezet van fent, ráadásul csak a történetről kérte a véleményemet az írónő! Tehát ez most egy viszonylag rövid bejegyzésre sikeredett!


Történet 
A címválasztásod tetszik, hiszen egy visszatérő kis mondatot emeltél ki, amire az egész történet épül.
Mivel még csak egy fejezeted van fent, így nem sok mindenről tudok véleményt mondani. De kezdjük az elején! A fülszöveged egy jó felvezetése a történetnek. Nem mond túl sok mindent, mégis felkelti az ide tévedő érdeklődését. Mivel nincs prológusod, így szükséges a fülszöveg hossza is, hiszen egy kicsit belepillanthatunk a múltba, innen tudhatjuk meg, hogy miből is indul ki a történet. Abba viszont belekötnék, hogy azt írod, "így megmarkolja a legszükségesebb dolgokat", itt én helyesebbnek gondolnám a felmarkolja szó használatát, ha ehhez ragaszkodsz, de talán szebben hangzana, ha azt írnád, hogy magához veszi. Igaz, hogy a designról nem kértél véleményt, de itt szükségesnek érzem megemlíteni, hogy tedd a szöveget sorkizárttá. Sokkal szebben fog mutatni. Ha máshogy nem megy, másold ki Worldbe, ott állítsd be a szöveget sorkizárásra, és úgy másold ide vissza. A szögletes alakzatokhoz, amit a designnál használsz, sokkal szebben fog mutatni, meg valljuk be, ez lassan általános elvárás lesz, hogy mindent ilyen formátumban írunk, hiszen sokkal szebben, rendezettebben mutat.
Nekem hiányzik a prológus, bár lehet, hogy ez csak az én heppem. Szerencsére a fülszöveged valamilyen szinten kárpótol, de akkor is. Maga az első fejezet szépen megírt, nem darabos, attól függetlenül sem, hogy tettél bele visszaemlékezést és újságcikket is. Jó a stílusod, bár ebből az egy fejezetből sajnos még a karakterekről, eseményekről nem tudok igazán mit írni. Érdekes viszont, hogy mindent dőlt betűvel írsz. Igaz, hogy jól mutat, nem ront a szöveg olvashatóságán, de van egy hátránya, amin gondolkozz el. Ha mindent így írsz, mivel fogsz kiemelni dolgokat a szövegből, vagy elkülöníteni? Oké, a félkövér betűtípust használod erre, de mégsem emelkedik ki így igazán a szövegből. Próbáld ki, hogy az alap sztori nem ilyen típusú, csak a cikket és a visszaemlékezést hagy meg ilyennek. Nem muszáj persze hallgatnod rám, de azért gondold végig. Nem tudom, hogy mennyi visszaemlékezést tervezel, de ha többet, akkor nem ártana váltanod, hiszen így ki tudnád emelni, már az első ránézésre látszana, hogy ez nem a jelenben történik. Tényleg jól mutat dőlt betűvel és ezzel a betűtípussal a szöveg, csak gondold át a praktikusságát, hiszen még  a történet elején vagy, még most könnyebb változtatni, mint később.
Sok sikert kívánok a blogodhoz, hiszen érdekesnek, izgalmasnak ígérkezik. Ha gondolod később írj, amikor már több fejezet lesz fent, és akkor már többet tudok mondani.
10/10

 Helyesírás 
Alapvetően jó a helyesírásod. Végre valaki, aki nem fél a felkiáltó jelektől, és használja is azokat! Pár visszatérő hibát találtam csak, amin könnyen tudsz változtatni.
A számokat ki szoktuk írni betűvel, kevés olyan eset van, amikor nem. Ilyen kivétel mondjuk az évszám, dátum, de szinte minden mást írj ki! Pl.: 2 emeletes, 3 szobás
A párbeszédeknél nem tesszük ki a pontot, ha a kötőjel után leíró résszel folytatod a szöveget. Pl.: "Szeretne veled dolgozni(.) - elém dobott egy újságot." Ilyen helyeken mellőzd a pontot. Természetesen minden egyéb írásjelet (!?) kiteszünk.
Más hibát nem igazán találtam, nincsenek elütéseid, szóismétléseid. Szép munka!
4/5

Összegezve: Egy igazán ígéretes sztorinak mutatkozik az elképzelésed. Sok sikert a kivitelezéshez!
14/15

Ez a kritika nem bántó, hanem segítő szándékkal íródott! Köszönöm szépen a bizalmadat!
Puszi: Klau

2 megjegyzés:

  1. Nagyon köszönöm a kritikád!:)
    Külön köszönet, hogy vállaltad ennyire az elején, tudom, így elég nehéz kritikát írni. A tanácsaidat megfogadom, és még egyszer köszönöm, hogy segítettél!
    Ölel: Panna

    VálaszTörlés
  2. Szia!
    Örülök, ha tudtam segíteni. :) További sok sikert!
    Puszi: Klau

    VálaszTörlés